Нови 15 случая на свински грип в Канада
Нови 15 случая на свински грип в Канада / снимка: БГНЕС

Здравните служби в Канада потвърдиха за 15 нови случая на свински грип, с които броят на заразените в северноамериканската страна достигна 34 души, предаде Асошиейтед прес. Първи случай на заразен с опасната болест е регистриран в Монреал. Отчетени са също пет нови случая в провинция Британска Колумбия, четири в Алберта, четири в Нова Скотия и един в Онтарио.  
       
Четирите нови случая в Нова Скотия са свързани с регистрираните по-рано четирима ученици, завърнали се в края на април от екскурзия в Мексико. Те вече са здрави и отново ходят на училище.

Мексиканският министър на здравеопазването Хосе Анхел Кордоба съобщи, че броят на новите случаи на свински грип в Мексико се стабилизира, предаде Асошиейтед прес. Според него тази тенденция ще се задържи и до шест месеца Мексико ще разполага с ваксина срещу вируса H1N1, който причинява опасното заболяване.
       
Кордоба твърди, че до момента в Мексико са потвърдени 260 случая на заразени със свински грип, от които 12 са починали. Той обаче заяви, че ще спре да води статистика на заподозрените случаи, които по последни данни са 2500, от които 168 смъртни.     
       
Заместник-генералният директор на СЗО Кейджи Фукуда обаче предупреди хората да бъдат предпазливи, тъй като числените стойности могат да варират рязко, а вирусите могат да се завръщат, причинявайки още по-големи щети.
       
На пресконференция Кордоба съобщи, че Мексико е получило чуждестранна помощ, за да подобри способността си да прави изпитания с проби от вируса.

Съединените щати ще похарчат 251 милиона долара, за да закупят още 13 милиона ваксини срещу грип и ще изпратят 400 000 на Мексико, съобщи американското министерство на здравеопазването и хуманитарните въпроси, цитирано от Ройтерс.
       
"Тринайсетте милиона допълнителни дози, които ще закупим, ще ни позволят да възстановим националния си запас и да гарантираме в по-голяма степен, че имаме готовност да осигурим на американския народ медикаментите, които са необходими за запазването на неговото здраве", заяви здравният министър Катлийн Сибелиъс.
       
Федералното правителство разполага с около 50 милиона дози за лечение от лекарства срещу вируси. Освен това отделните щати съхраняват около 23 милиона дози за лечение.
       
Съединените щати започнаха изпращането на 400-те хиляди дози към Мексико снощи, за да помогнат за ограничаването на разпространението на вируса H1N1. Количеството е по-малко от един процент от запасите на САЩ.

Междувременно говорителят на Барак Обама Робърт Гибс съобщи, че е възможно член на делегацията, с която президентът беше на посещение в Мексико по-рано този месец да се е заразил със свински грип, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
       
Трима души от семейството на служителя също е възможно да са заразени с вируса.
       
Твърде много време обаче е минало от появата на симптомите и заразяването с вируса не може да бъде ясно доказано, уточни Гибс.
       
Служителят, чието име Белият дом не разкрива, е подчинен на министъра на енергетиката Стивън Чу и е помагал в организацията на посещението на Обама в Мексико.
       
Гибс подчерта, че президентът в нито един момент не е бил изложен на опасност от заразяване със свински грип. Той разкри, че болният служител не е летял с "Еър форс едно", а на 18 април се е завърнал в САЩ с редовен пътнически полет. Засега не е известно дали някой на борда на самолета е знаел, че делегатът има симптоми, наподобяващи тези на свинския грип.

В Германия днес беше потвърден първият случай на заразяване със свински грип на територията на страната, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес. Вирусът бил открит в медицинска сестра от Бавария, която не е пътувала скоро до Мексико, но е била в контакт с някой от тримата заболели, завърнали се неотдавна от там, обяви министерството на здравеопазването. Жената вече е напълно оздравяла, а другите трима изглежда също са вън от опасност.