Лекарите в Нова Зеландия поръчаха 1,2 милиона квадратни сантиметра човешка кожа от чужбина, за да помогнат на пострадалите от изригването на вулкана на остров Уайт, пише Ройтерс.

Осем души бяха убити, а петима все още са със статут на безследно изчезнали след изригването, като властите вече нямат надежда да ги открият живи. Ранените са над 30, като много от тях са с тежки изгаряния.

Операциите по трансплантиране на кожа са една след друга, като някои продължават по 12 часа на всеки пациент, което поставя на сериозно изпитание наличните специалисти в Нова Зеландия.

Вулканът в Нова Зеландия изригна отново (ВИДЕО)

Човешката кожа се взима от починали пациенти, които са се съгласили да я дарят и се складира във фризери, след като се третира с химикали, за да бъде запазена.

Според специалисти по трансплантация на кожа от Лондон, има достатъчни количества, но ще бъде много трудно те да бъдат доставени навреме до Нова Зеландия, където имат спешна нужда от нея.

Хорхе Вилапалос, който ръководи екип за трансплантация в болница в Лондон казва, че операциите са много интензивни, като се изискват огромни количества кръвни продукти, а стреса за организма на пациента е голям.

Майка и дъщеря са сред жертвите на изригването на новозеландския вулкан (ВИДЕО)

Пострадалите от изригването на вулкана са предимно туристи от чужбина и Нова Зеландия.

На малкия остров Уайт е най-активният вулкан в страната, но въпреки потенциалната опасност, десетки хиляди туристи го посещават.
БГНЕС