Нова вълна от насилие в сирийския град Хомс
Нова вълна от насилие в сирийския град Хомс / снимка: Reuters

Сирийски активисти заявиха, че правителствени сили са възобновили обстрела в централния град Хомс, предаде Асошиейтед прес.

Днешното насилие бе извършено ден след като ръководителят на наблюдателната мисия на ООН в Сирия поиска воюващите страни да позволят евакуиране на жени, деца, възрастни и болни хора, които са в опасност от сраженията в Хомс и други размирни райони, посочва Асошиейтед прес.

Сирийското правителство извършва престъпления против човечеството като напада градове с тежки оръжия, заяви Върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай, цитирана от ДПА.

Пилай настоя правителството и бунтовническите сили да спрат нарушаването на човешките права, допълва БТА.

"Правителството на Сирия трябва незабавно да спре използването на тежки оръжия и обстрелването на населени райони, тъй като подобни действия са равностойни на престъпления против човечеството и възможни военни престъпления", каза Пилай при откриването на лятната сесия на Съвета на ООН за правата на човека.

"Ситуацията в Сирия продължава да се влошава и страданието на цивилни се е увеличило значително", допълни Пилай.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби призова в Сирия да бъдат разположени мироопазващи сили, които да "наложат прекратяване на огъня", предаде Асошиейтед прес.

Араби каза по време на официално посещение в Никозия, че мандатът на наблюдателската мисия на ООН в Сирия трябва да бъде променен, защото тя не може да спре насилието, отнело живота на 14 000 души от началото на въстанието срещу президента Башар Асад през март миналата година.

По думите му подобни сили би трябвало да бъдат натоварени със задачата да поддържат мира, без да участват във военни действия.

Той също така призова САЩ и Русия да постигнат разбирателство за начините за спиране на насилието в Сирия.