Нова терористична групировка създадена на Западния бряг
Нова терористична групировка създадена на Западния бряг / netinfo

На Западния бряг бе създадена нова терористична групировка, наречена Бригади на мъченика Абу Амар, съобщи израелската информационна интернет агенция DebkaFilе.

Абу Амар бе псевдонимът на починалия основател и бивш лидер на Фатах Ясер Арафат. Членовете на новата групировка са изцяло от Бригадите на мъчениците от Ал Акса, военното крило на Фатах, подчинено на президента Махмуд Абас и неговия съветник по въпросите на сигурността Мохамед Дахлан, посочва агенцията.

Израелски военни източници, цитирани от DebkaFilе, твърдят, че разцеплението в редовете на Фатах е изключително опасно. Новата групировка е тясно свързана както с Хамас, така и с ливанската фундаменталистка организация Хизбула. Контролът на Хамас върху Бригади на мъченика Абу Амар позволява на радикалното палестинско движение да създаде своя солидна база извън Газа и да разшири дейността си срещу Израел чрез нападения от територията на Западния бряг, която досега се смяташе изцяло подвластна на Фатах.

Източници от израелските служби за сигурност се опасяват, че новата радикална палестинска групировка ще поеме изпълнението на план за самоубийствени бомбени атентати в големите израелски градове. Според същите източници все още тлеещият конфликт между Фатах и Хамас постепенно прераства в бунт срещу влиянието на Махмуд Абас в палестинската политика.

Управлението на Абу Мазен (Махмуд Абас) никога не е било изправяно пред по-голяма опасност, посочва информационната агенция.