Нова терористична група в люлката на 11 септември
Нова терористична група в люлката на 11 септември / снимка: БГНЕС

Британското разузнаване разкрило нова терористична клетка, действаща в германския пристанищен град Хамбург, пише британският в. "Индипендънт". Разкритието е направено в същия град, в който бяха замислени и подготвени атентатите от 11 септември 2001 г.
     
За новата терористична клетка се говори в поверителен доклад на разузнаването. Докладът обаче изтече в германския в. "Велт" и в германска телевизионна документална поредица.
       
Клетката наброява 10 души и е ръководена от германец от сирийски произход. Той е представен в доклада само като Рами М. По-рано тази година терористите напуснали Хамбург и отишли на подготовка в лагер за джихадисти в планинската верига Хинду Куш, по границата на Афганистан с Пакистан. Двама души от групата обаче се завърнали неотдавна в Хамбург, се казва в доклада на разузнаването. В документа се отчита, че клетката вероятно е подготвяла сериозен самоубийствен атентат или други нападения в Германия или зад граница.
       
В Хамбург членовете на терористичната група се събирали в джамията Таиба, използвана като място за срещи и от Мохамед Ата, ръководил терористите, извършили атентатите от 11 септември 2001 г., и неговите съучастници.
       
Разкритието идва в момент, когато в Германия бяха засилени мерките за сигурност около парламентарните избори от 27 септември и около приключилия през уикенда Октоберфест, след като в интернет се появиха осем видеозаписа на Ал Каида, в които Германия беше заплашена с терористични атаки заради военното си присъствие в Афганистан.
         
След атентатите от 11 септември 2001 г. германските сили за сигурност бяха остро критикувани, че не са успели да разкрият навреме заговорниците. От тогава те си взеха бележка и вече работят и в тясно сътрудничество с американските си колеги. (БТА)