Нова стъпка в отношенията със САЩ
Нова стъпка в отношенията със САЩ / netinfo

Подкрепям изцяло усилията на президента да инициира широк обществен и политически дебат по въпросите, свързани с реформа на политическата система, финансирането на политическите партии и изборното законодателство. БСП ще се включи активно в този дебат. Това е заявил във Вашингтон пред журналисти министър-председателят Сергей Станишев, съобщи правителствената информационна служба.

След завръщането си от Съединените щати ще обсъдя с президента повдигнатите от него въпроси, както и резултатите от посещението ми, които съм убеден, че са от изключителна полза за страната, е посочил премиерът Станишев.

Министерството на вътрешните работи ще разработи програма за въздушни шерифи, която предвижда въоръжена охрана от САЩ да се качва на борда на български самолети от момента, в който наши авиокомпании започнат директни полети до Америка. Това е записано в декларацията, подписана от министърът на външните работи Ивайло Калфин и секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф.

Декларацията е първа стъпка за включването на България в програмата за безвизови пътувания на България с Америка. Секретарят по вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф не се ангажира със срок кога българите ще получат безвизов достъп до САЩ, но коментира че чака с нетърпение този момент.

Подписаната декларация в присъствието на премиера Сергей Станишев предвижда още страната ни да уведомява САЩ за изгубени и откраднати паспорти, повишени стандарти за сигурност на документите за пътуване.

В документа е предвидено обмен за информация за лица, за който е известно или се подозира, че са терористи. По този въпрос предстои да бъде сключено споразумение. Когато България се присъедини към програмата за безвизови пътувания до САЩ ще важи действащото и сега правило за попълване на он лайн заявка, предварително за преминаването на границата със САЩ.

Приключи срещата на премиера Сергей Станишев със секретаря по отбраната Робърт Гейтс в сградата на Пентагона.

България е една от петте страни-членки на НАТО, която изпълнява ангажимента си да заделя над 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Това заяви секретарят по отбраната на САЩ Робъртс Гейтс по време на разговора си с премиера Сергей Станишев.

Гейтс поздрави България за направените реформи в армията и подчерта, че модернизацията й трябва да продължи. Премиерът Станишев е предложил, в рамките на НАТО да се направи единна оценка на нуждите, за да се оптимизират разходите за отбрана. Министър-председателят е поставил и въпросът за по-висок процент на офсета, когато американски компании представят оферти за модернизация на Българската армия. Станишев положи венец на паметника на Незнайния войн в гробището „Арлингтън”.