Нова партия в Германия с амбиция да влезе в Бундестага
Нова партия в Германия с амбиция да влезе в Бундестага / снимка: Reuters

Активистите на нова антиевропейска партия в Германия имат амбицията да влязат в парламента през есента, за да водят борба срещу единната европейска валута, която - категорични са те - "разрушава Европа", предава АФП.

На учредителния си конгрес в 5-звезден хотел в Берлин партията "Алтернатива за Германия" обяви, че сега е моментът да влезе в Бундестага.

Нейните близо 7500 членове и спонсори вярват, че движението "Алтернатива за Германия" ("Alternative für Deutschland" (AFD) има своите шансове.

Участниците в конгреса се обявяват срещу европейската политика на Ангела Меркел. Те заявяват, че искат Европа, но не сегашната, а тази преди 2002 г. Имат чувството, че Германия непрекъснато плаща заради задлъжнели страни от еврозоната и че Европа става все по-нехуманна и технократична, предава БГНЕС.

Активистите на Алтернативата се тревожат от влошаване на имиджа на Германия и се опасяват, че всичко постигнато след войната ще се обезсмисли.

Според последния политически барометър на телевизия ZDF повече от една четвърт от запитаните германци биха погледнали с добро око евентуално излизане от еврозоната, а 17% заявяват, че са готови да гласуват за партия, която си поставя тази цел.