Нова министерска оставка в Япония
Нова министерска оставка в Япония / netinfo

Японският премиер Шиндзо Абе прие оставката на земеделския министър Норихико Акаги, около когото се вдигна скандал заради обвинения във фалшифициране на счетоводни документи и неверни данъчни декларации. Министърът отрече да е вършил нещо нередно.

Оставката на Акаги е приета след сериозно поражение за управляващата партия в изборите за част от местата в Сената. Според коментаторите то се дължи на общественото недоволство от корупционните скандали сред управляващите, предаде Ройтерс.

В обръщение по телевизията министърът заяви, че няма съмнение каква е причината за загубата на управляващата партия. "Много съжалявам и затова реших да се оттегля", каза той, цитиран от Асошиейтед прес. Главният секретар на кабинета потвърди, че Акаги е подал оставка и тя е била приета.

Има подозрения, че за последните десет години Акаги умишлено невярно е декларирал 90 милиона йена като разходи, свързани с политическата му дейност.

Акаги пое поста на 1 юни, след като неговият предшественик на поста се самоуби заради замесването на името му в корупционен скандал.