Нов видеозапис призовава мюсюлманите към мъченичество
Нов видеозапис призовава мюсюлманите към мъченичество / снимки: BGNES

Мустафа Абу ал Язид, военен лидер на „Ал Кайда” в Афганистан от май, се появява в новия видеозапис, поместен от терористичната организация в екстремистки уебсайт, предаде Асошиейтед прес.

40-минутният запис, който включва и недатиран откъс с Осама бин Ладен, възхваляващ мъчениците, е посветен на мюсюлманите, загинали в свещената война (джихад). Видеозаписът е компилация от документални кадри и свидетелства на ислямисти, възхваляващи загинали съратници в различни райони на света - от Северна Африка до Таджикистан и Афганистан.

Поредица анимационни сцени показват зелени полета с изписани със златни букви арабски имена на "мъченици". След една такава поредица, Мустафа Абу ал Язид възхвалява "смелите рицари, напуснали родните си домове, за да дойдат в Афганистан, земята на джихад и мъченичеството, откликвайки на призива на Всевишния да бъде изритан окупаторът, осквернил чистата афганистанска земя".

Показан е и Абу Яхия ал Либи, който избяга от американски арест в Афганистан през 2005 година и се предполага, че е отговорен за самоубийствения атентат, при който пред главната американска база при посещението през февруари на вицепрезидента Дик Чейни загинаха 23-ма души. Той заявява, че мюсюлманският свят жертва живота на най-добрите си синове, за да защити идеологията си.

Няколко други агенти на „Ал Кайда” от различни страни, очевидно извършили самоубийствени атентати в Афганистан, четат предсмъртните си послания, заклеймяващи Запада. Има и поредица клипове с екстремисти, облечени в традиционно афганистанско облекло, с автомати и гранатомети, обучаващи се в тернировъчни лагери в планините.