Братята Уинкълвос
Братята Уинкълвос / Guliver/Getty Images
Нов удар по близнаците Уинкълвос – вече не са биткойн милиардери
95969
Нов удар по близнаците Уинкълвос – вече не са биткойн милиардери
  • Нов удар по близнаците Уинкълвос – вече не са биткойн милиардери
Нов „удар” понесоха американските братя Уинкълвос, които претендират, че са идеолозите на Facebook. След вчерашния пореден спад в цената на криптовалутата „Биткойн” имуществото на Уинкълвос се стопи дотолкова, че двамата изпаднаха от списъка с милиардери.

Преди близо 15 години братята заведоха поредица от дела срещу създателя на Facebook Марк Зукърбърг, когото обвиниха, че е откраднал идеята им за социална мрежа. Делата завършиха със споразумение, от което братята прибраха 65 милиона долара. Голяма част от тях дуото „Уинкълви” инвестира именно в криптовалутата, чиято цена през декември достигна до близо 20 хиляди долара за биткойн.

В резултат „Уинкълви” се превърнаха в милиардери, но останаха такива само около месец, тъй като оттогава биткойн срина цената си почти двойно. Към момента състоянието на двамата е само около 739 милиона долара.
Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос учат заедно с Марк Зукърбърг в университета „Харвард”. Братята имат идея за университетска социална мрежа, наречена „HarvardConnection” и наемат Марк да работи по нея. Впоследствие обаче Зукърбърг създава Facebook, а братята твърдят, че е откраднал както идеята им, така и части от вече написания код на „HarvardConnection”.

Братята Уинкълвос
Guliver/Getty Images

Потребителят не е на първо място във Facebook, смята идеологът на мрежата

Близнаците завеждат поредица от дела, разказва Тайлър Уинкълвос в интервю за Дарик през 2010 г: „Определено това беше шок. Никога не сме си представяли, че това би могло да се случи с нас. След като се отърсихме от шока, започнахме да мислим какво да направим, за да разрешим проблема. Имам акаунт във Facebook, защото ние го създадохме и от всички хора, които използват тази услуга, ние имаме най-голямо право да правим това. Нашият спор не е с тази услуга – ние обичаме социалните мрежи и смятаме, че нашата идея за Facebook е страхотна. Не сме съгласни със собствеността, а не с продукта.

Делата в крайна сметка завършват със споразумение, от което „Уинкълви” прибират 65 милиона долара, а историята дори е филмирана от режисьора Дейвид Финчър.

Братята решават да инвестират 11 милиона от обезщетението в криптовалута и други дигитални активи и през 2013 купуват 100 хиляди биткойна. По това време цената им е около 110 долара за бройка. През миналата година обаче цената им нарасна лавинообразно и през декември достигна пика си от 20 000 долара за биткойн. Това превърна близнаците в едни от първите биткойн милиардери, а в различни интервюта „Уинкълви” прогнозираха, че биткойн ще измести златото като „убежище” за инвестициите.

Идеологът на Facebook: Ако нещо е в Интернет, то може да е на първа страница на вестника!

Други финансови експерти като например Андрю Бейли обаче предупредиха, че „Биткойн” е балон, който рано или късно ще се спука: „По отношение на цената Биткойн е нестабилна стока. Гледайки какво се случи в последната година, бих искал да предупредя хората, че знаем относително малко за това как се сформира цената му. Освен нестабилна, той е и особена стока, тъй като количеството му е фиксирано. Ако искате да инвестирате в Биткойн, се пригответе да загубите всичките си пари”.

Биткойнът се срина с 25 на сто на азиатските пазари

Вчера цената за един биткойн падна под 10 хиляди долара за първи път от 1 декември насам. Това стопи имуществото на Уинкълвос с близо 37 цента на долар и ги изхвърли от списъка с милиардерите. Братята обаче са категорични, че ще задържат биткойните, защото очаквали в дългосрочен план цената им отново да скочи с между 10 и 20 пъти.

Преди дни самият Марк Зукърбърг загуби над 3 милиарда долара, след като обяви, че Facebook вече ще дава приоритет на постове на приятели, пред тези на компании и медии. Към момента имуществото му се изчислява на около 72 милиона долара.