Нов трус на Хаити, 5,5 разтърсиха страната
Нов трус на Хаити, 5,5 разтърсиха страната / снимка: Reuters

Вторичен трус с магнитуд 5,5 разтърси Хаити, на 30 км западно от столицата Порт-о-Пренс, но няма сведения за нови разрушения, съобщи Ройтерс, като се позовава на Геоложкия институт на САЩ. Трусът е бил регистриран в 17.51 часа местно време /21.51 часа по Гринуич/, на дълбочина 4 км.

По последни данни при двата труса от 12 януари с магнитуд 7 и 5,9 по скалата на Рихтер, в островната държава са загинали 150 000 души, близо 200 000 са ранени. На 20 януари в Хаити бе регистрирано ново земетресение с магнитуд 6,1.

Ръководителят на мисията на ООН за стабилизиране на Хаити Едмон Мюле заяви, че изпитва огромна нужда от войници, автомобили и бензин, за да достави помощите на населението, пострадало от разрушителното земетресение на 12 януари, предаде Франс прес. Той посочи, че бившият президент на САЩ Бил Клинтън му обещал да изпрати стотина автомобили.

Едмон Мюле оглави временно мисията на ООН в Хаити след смъртта на нейния ръководител Хеди Анаби по време на труса. Съветът за сигурност на ООН одобри миналата седмица изпращането на допълнителни 3500 сини каски в Хаити, с което числеността на силите на мисията в страната ще достигне 12 500, припомня агенцията. Тяхната задача е да охраняват хуманитарните коридори и конвоите с помощи, както и да помогнат на хаитяните да погребат загиналите, посочи Мюле. Той уточни, че "сините каски" са изкопали пет общи гроба и съвместно с Червения кръст "правят снимки на жертвите, опитват се да ги идентифицират и да актуализират списъците". По думите му никога няма да се разбере точно колко са загиналите при земетресението.

Междувременно стана ясно, че седемгодишно британско момче успя да събере над 50 000 паунда (57 000 евро) за един ден като помощ за оцелелите от земетресението в Хаити. Парите били събрани чрез спонсорирано състезание по колоездене, допълва АФП. Чарли Симпсън искал да събере само 500 паунда за благотворителния Детски фонд на ООН (УНИЦЕФ), карайки колело в местния парк в Лондон, но усилията му вдъхновили стотици хора да дарят средства онлайн. Той започнал да събира пари, след като видял шокиращите снимки на деца, изкарвани живи изпод развалините в карибската страна. Неговата майка Леонора му помогнала за създаването на спонсорска бланка, а документът бързо обиколил интернет. Голямата сума е била дарена в рамките на един ден.

Даренията от уебсайта JustGiving отиват в УНИЦЕФ, организацията води спасителните операции, свързани с доставките на вода, здравни услуги, образование и изхранване, както и опазването на децата. УНИЦЕФ съобщи, че това е първият път, когато са били събрани 50 000 паунда за един ден.