Нов скандал разтърси японския кабинет
Нов скандал разтърси японския кабинет / netinfo

По-малко от месец преди важни за японския премиер Шиндзо Абе избори неговият кабинет беше разтърсен от нов скандал, предадоха световните агенции.

Новият министър на земеделието, горите и риболова Норихико Акаги е замесен в афера за фалшифициране на счетоводни сметки и за умишлено попълнени невярно данъчни декларации, според японския печат.

Акаги отрече твърденията на пресата. Премиерът Абе пък каза, че той не трябва да подава оставка, въпреки настояването на опозицията.

Акаги пое поста на 1 юни, след като тогавашният земеделски министър се самоуби заради замесването му в корупционен скандал.

Обвиненията срещу Акаги нанасят поредния удар по кабинета на Абе. Неотдавна министърът на отбраната Фумио Кюма беше принуден да подаде оставка заради политически некоректно изказване за неизбежността на американските атомни бомбардировки на Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Откакто Абе стана министър-председател на Япония през септември 2006 г., общо трима министри от кабинета му подадоха оставки заради скандали или политически гафове. Това намали рейтинга на Абе точно в навечерието на изборите за подновяване на половината от състава на Сената, насрочени за 29 юли.