Нов щам на вируса на птичия грип в Китай
Нов щам на вируса на птичия грип в Китай / netinfo

Учени откриха нов щам на вируса на птичия грип, който според тях изглежда не се влияе от съществуващите ваксини. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на изследване, което ще бъде публикувано утре в американското научно издание "Бюлетин на Националната академия на науките"/Proceedings of the Nаtional Academy of Science/.

Новият щам на вируса е заразил както птици, така и хора в Азия. Открит е от И Гуан, учен от Хонконгския университет, и от негови колеги. Новият щам е широко разпространен в няколко китайски провинции и в Хонконг, Лаос, Малайзия и Тайланд. Учените са го нарекли подобен на Фуцзян вариант на H5N1, за да го различават от хонконгския и виетнамския вариант, появили се по-рано.

Според американския изследовател Робърт Уебстър от Детската изследователска болница "Сейнт Джуд" в Мемфис все още не се знае как е възникнал този нов щам. Въпреки че с него са се заразили хора, той не може да се предава лесно от човек на човек, казва Уебстър.

Доктор Майкъл Пърдю, експерт към Програмата за глобалните грипни епидемии на Световната здравна организация, каза, че организацията работи с китайското министерство на здравеопазването, за да създаде ваксина срещу новия щам.

Щамът H5N1 на вируса на птичия грип се разпространи сред домашни птици в редица азиатски държави и дори зарази птици в Европа. Той стана причина за смъртта на 150 души по света. Експерти се страхуват, че вирусът може да мутира и да започне да се предава лесно между хората. Това според тях може да доведе до пандемия, подобна на тази, отнела живота на милиони хора по света през 1918 г.