Нов командващ ВВС на Израел
Нов командващ ВВС на Израел / снимкa: БГНЕС

Новият командващ военновъздушните сили на Израел е 51 годишният генерал Идо Нечустан, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Той пое поста от досегашния командир на ВВС генерал Елиезер Шкеди, изпълнявал длъжността четири години.

На церемонията по предаване на командването генерал Шкеди говори за Иран и неговата ядрена програма като не изключи евентуално израелско нападение. Нищо не е невъзможно, офицерите от израелските ВВС дават забележителен отговор на различни въпроси, включително и на онези с голям обсег, подчерта той.

Военновъздушните сили са отлично подготвени и са готови да изпълнят всяка мисия, която страната им повери. Иран силно ме тревожи и гледам сериозно на въпроса. Следя много внимателно реториката на иранските ръководители като президента Ахмадинеджад и върховният водач Аятолах Хаменей, както и на умерените. Слушах какво говорят и преценявах какво вършат тайно, каза Шкеди.

Генерал Нечустан е роден в Ерусалим през 1957 г. Става пилот на боен самолет през 1977. Има хиляди летателни часове на самолети Скайхоук, Фантом и Ф-16. Командвал е отдела за планиране на ВВС, разузнаването на военновъздушните сили, оперативният им отдел, преди да поеме ръководството на отдела за планиране на израелската армия.