Нов ислямистки видеозапис отправя заплахи към Запада
Нов ислямистки видеозапис отправя заплахи към Запада / снимка: BGNES

Ислямистки уебсайт помести видеоматериал от името на „Ал Кайда”, в който се отправя призив за изтребване на хора с цел всяване на страх у Запада, предаде Франс прес.

Ислямският тероризъм трябва да бъде привнесен в западните страни, за да бъде превърнат във феномен, сходен с природните бедствия, заявява анонимен глас. Той твърди, че масовите убийства на Запад ще накарат тамошните хора да почувстват, че тяхното благосъстояние им носи и смърт и това ще доведе до "равновесие на разубеждаването между западняците и мюсюлманите".

Видеоматериалът представлява компилация от кадри на горящите кули близнаци на Световния търговски център след атентатите на 11 септември 2001 година в Съединените щати и кратки филмчета, снимани в джихадистки подготвителни лагери.

Чуват се откъси от предишни аудиозаписи на лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен, втория човек в терористичната мрежа Айман аз Зауахири, както и моменти от видеопослание на предполагаемия ръководител на афганистанския й клон Мустафа Абу ал Язид.

Същият уебсайт съобщи на 12 септември за предстоящо разпространение на нов видеоматериал на Ал Каида, отбелязва Франс прес. Поместеното днес послание е третото на терористичната мрежа по случай шестата годишнина от атентатите на 11 септември.