Нов документ замесва КГБ и КПСС в опита за убийство на папата
Нов документ замесва КГБ и КПСС в опита за убийство на папата / netinfo

Полското списание "Впрост" съобщава, че съветското ръководство е издало през 1979 неофициална смъртна присъда на папа Йоан Павел Втори поради опасения за бъдещето на комунистическия строй не само в Полша, но и в цяла Източна Европа.

"Впрост" пише, че на бял свят са излезли нови сензационни документи, свързани с атентата срещу папата, описани в книгата на американския журналист Джон О. Колър. През ноември 1979 членовете на секретариата на ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз /КПСС/ са заповядали на своите подчинени от тайната служба КГБ да употребят срещу папата средства, "които ако е необходимо, могат да са нещо повече от дезинформация и дискредитация". В заповедта се казва, че "трябва да бъдат използвани всички достъпни средства, за да бъде избегната новата посока в политиката, започната от полския папа".

Джон О. Колър публикува книгата "Става дума за папата. Шпиони във Ватикана", в която се съдържа въпросната заповед на ЦК на КПСС. Под нея стоят подписите на ръководителя на партийната пропаганда Михаил Суслов, членовете на президиума на ЦК на КПСС Андрей Кириленко, Константин Черненко, секретарите на ЦК на КПСС Константин Русаков, Владимир Пономарьов, Иван Капитонов, Михаил Зимянин, Владимир Долгих и Михаил Горбачов.

Полският кардинал Карол Войтила беше избран за папа през 1978 и веднага призова съотечествениците си да не се боят от комунистическата власт, а да поведат борба с нея, припомня БГНЕС. Само две години по-късно беше създаден първият независим профсъюз в Източна Европа - "Солидарност" под ръководството на Лех Валенса. Атентатът срещу папа Йоан Павел Втори беше извършен през май 1981 година от турския терорист Али Агджа. До днес не е известно, кой е поръчителят на атентата.

БГНЕС припомня, че при визитата си в България на 23 май 2002 година папата каза, че никога не е вярвал в "българската следа" в покушението срещу него извършено на 13-ти май 1981 година на площад "Св.Петър". Соченият за съучастник на турския терорист Али Агджа Сергей Антонов почина на 1 август 2007 година в София. Антонов бе задържан на 25-ти ноември 1982 г. Той бе освободен поради липса на доказателства и се завърна в България за Великден 1986 г. - на 1 април.