Нов арест в Лондон, папата произнесе реч в Уестминстър Хол
Нов арест в Лондон, папата произнесе реч в Уестминстър Хол / снимки: Reuters

Британската полиция съобщи, че е арестувала шести мъж по подозрение, че готви терористично нападение срещу папа Бенедикт Шестнайсети, разширявайки антитерористичната си операция, предаде Ройтерс. Преди това бяха задържани петима работници по чистотата от северноафрикански произход, които чистели улици в центъра на Лондон близо до Уестминстър.

Шестият мъж, който е на 29 години, е бил арестуван днес следобед в дома си в Лондон. Полицията съобщи, че претърсва осем домове в Северен и Източен Лондон и две бизнес сгради в централната част на столицата, пише БТА.

Източници от Скотланд Ярд бяха заявили пред Ройтерс, че при обиска на домовете на петимата предишни заподозрени не са били открити улики, доказващи заговор срещу папата.

Междувременно папа Бенедикт Шестнайсети произнесе голяма реч в Уестминстър Хол - най-старата зала на британския парламент, предаде АП. Папата говори на обща сесия на двете камари на парламента, на която, освен депутатите, присъстваха бившите британски премиери Маргарет Тачър, Джон Мейджър, Гордън Браун и Тони Блеър, който неотдавна прие католическата вяра.

В словото си папата засегна любимата си тема - необходимостта от вдъхване на вяра в публичната политика. Бенедикт похвали британската демокрация като модел за целия свят по отношение на свободата на словото и зачитането на закона и благодари на депутатите, че полагат усилия за активизиране на диалога между различните религии.

Нов арест в Лондон папата произнесе реч в Уестминстър Хол
netinfo

Той обаче изрази съжаление, че религията и особено християнството все повече биват изтласквани в периферията при вземането на политическите решения. Като пример папата посочи глобалната финансова криза, която според него е възникнала поради  липсата на здрав морален фундамент в икономическата политика.

„Има някои, които препоръчват гласът на религията да бъде заглушен или запратен само в личната сфера", заяви Бенедикт в речта си. „Има и такива, които твърдят, че публичното празнуване на фестивали като Коледа не трябва да се насърчава, водени от спорното убеждение, че така могат да бъдат оскърбени друговерците или хората без вероизповедание", каза папа Бенедикт. „Това са тревожни признаци на провала ни да оценим не само правата на вярващите за свободна съвест и свободен избор на вероизповедание, но също така легитимната роля на религията в публичната сфера", коментира още той.