Молдова протест
Молдова протест / БГНЕС
Нов антиправителствен протест в Кишинев днес предизвика опасения за продължаване на вълненията, след като хиляди души излязоха по улиците на молдовската столица, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите издигнаха искания към новото прозападно правителство на президента Мая Санду да субсидира изцяло зимните сметки за електроенергия на гражданите и да не въвлича страната във война.

Днешният протест в Кишинев беше по инициатива на организация, наричаща се "Движение за народа" и подкрепяна от молдовската партия "Шор", която е проруски настроена и има 6 депутатски места в 101-членния парламент на страната.

Демонстрантите развяваха молдовски знамена и надуваха автомобилни клаксони. Мнозина издигнаха призиви президентът на страната да подаде оставка.
"Долу Мая Санду! Долу диктатурата!", скандираха те.

Десетки автобуси бяха докарали демонстранти от цялата страна, предизвиквайки временни задръствания.

В Кишинев имаше засилено полицейско присъствие. Стотици молдовски полицаи проверяваха превозните средства, влизащи в столицата.
Това е втората антиправителствена демонстрация в Кишинев за последните две седмици.

Протестът бе проведен на фона на все по-нарастващата загриженост от опитите да бъде дестабилизирана Молдова, която граничи с Украйна, отбелязва АП.
 
Светослав Танчев/БТА