/ Istock
Изследвания, извършени от Дирекцията за обществено здраве в окръг Тимиш, Западна Румъния, показаха, че трима от учениците, които вчера пристигнаха в болницата в Тимишоара с болки и симптоми на интоксикация, са заразени с норовирус, предава кореспондентът та БТА Мартина Ганчева. Инфекцията може да се разпространи чрез пиене на заразена вода и храна, но може да се предаде и чрез директен контакт от един човек на друг, съобщи Диджи24.

"Всички имаха едни и същи симптоми: болки в корема, повръщане, някои от тях бяха с диария. Първоначално мислехме, че става дума за отравяне, но след като видяхме, че при много от тях се проявява треска, започнахме да клоним към инфекциозна патология, вероятно вирусна", коментира  Михай Гафенку, медицински директор на детската болница "Луис Цуркану" в Тимишоара.

Десетки ученици и учители от национален колеж в Румъния са със симптоми на натравяне

„Бяха взети пет водни проби, както от мрежата, така и от диспенсърите за вода, разположени в помещенията на учебното заведение, които по-късно бяха запечатани и спрени от употреба. Във всички училища в града са взети мерки за защита на децата. На учениците са раздадени маски, които да носят в клас и в час”, информира говорителят на Дирекцията за обществено здраве в Тимиш Корнелия Бубату.

Десетки ученици и учители от национален колеж „Константин Дяконович Лога“ в северозападния румънски град Тимишоара се озоваха в болница вчера със симптоми на натравяне. Днес и утре занятията в учебното заведение се провеждат онлайн.
Кореспондент на БТА Мартина Ганчева