Учени изразиха съмнения към данните за руската ваксина
Учени изразиха съмнения към данните за руската ваксина / getty images
Ваксините срещу коронавируса стават все по-напреднали и в последните етапи на техните клинични изпитания с доброволци. Този процес е последният, преди да получат одобрение и да се пристъпи към масова ваксинация срещу вируса. Но ваксината не е бонбонче, което организмът понася леко, става ясно от свидетелствата на някои от доброволците, а някои от страничните ефекти причиняват доста страдания.

Изпитанията от фаза 3 са последната стъпка, необходима за одобряване на ваксините за разпространение. Най-малко 41 ваксини се подлагат на изпитания върху хора по целия свят, но само четири са големите компании, от които се чакат резултати в САЩ след трета фаза: от Moderna, Pfizer, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Американските медици се надяват да имат безопасна и ефективна ваксина до края на 2020 г.

Мутафчийски: От маската не се умира, тя е шансът ни да изчакаме ваксина

Оказва се, обаче, че антидотите на Moderna и Pfizer причиняват странични ефекти у някои от доброволците. Тв каналът CNBC разговаря с петима доброволци, получили дози от една от двете ваксини, които описват тези симптоми. Повечето от тях са изтръпване, треска и главоболие, но също болки в тялото и изтощение.

Втрисане и висока температура от ваксината на Moderna

Първият доброволец - 44-годишен мъж, получил замаяност след първата инжекция на Модерна на 18 август, станало му студено, температурата му била ниска. Втората доза получил на 15 септември и осем часа по-късно тя му причинила висока температура, треска, студени тръпки, силно главоболие и задух. На 12-ия час състоянието му започва да се нормализира и той започна да се възстановява.

Половин милион акули под заплаха за ваксината срещу COVID-19

50-годишна жена пък първо изпитва тежко главоболие, но без висока температура след началната доза на Moderna: „Претърпях тежка мигрена, която в продължение на един ден ме остави изтощена и неспособна да се концентрирам. Събудих се на следващия ден, като се почувствах по-добре след прием на Excedrin, но мисля, че Moderna може би трябва да предупредят пациентите да си вземат почивен ден след втора доза “, препоръча тя.

„Хората трябва да се стегнат, първата доза не е кой знае какво. Но втората доза определено ще ви нокаутира за един ден. След втората доза трябва да има почивен ден", предупреждава жената.

"Надявам се, ваксината да проработи, но също така трябва да има ясно обяснение на страничните ефекти“, надява се доброволката.

Други доброволци, изпитали ваксината, също добавят: "Въпреки че усещанията не са приятни, това си струва, ако ни предпазва от коронавируса“.

20-годишен участник също изпитва гадене след първата доза, но по-късно следват студени тръпки и треска. Той моментално информира за тези симптоми Модерна чрез приложение, те му отговарят незабавно по телефона. „Но извън това, беше добре“, каза младежът.

Силни болки при инжектиране от Pfizer

Един участник в изпитанието на Pfizer изпитва силна болка в ръката си: "Така бях цялата нощ след първата доза поради болката от инжекцията." Той има също грипоподобни симптоми като втрисане, каквито изпитаха също доброволците от Модерна.

Но въпреки неприятните усещания след дозата, той добавя: „Ако бъде одобрена, смятам, че много хора трябва да получат ваксината и се надявам, че още преди инжектирането всички да са наясно със страничните ефекти от нея“, каза той.

По повод страничните ефекти, говорителката на Pfizer Джерика Питс предупреди: "Треска с кратка продължителност, предимно лека до умерена интензивност, може да се очаква при малък брой от пациентите получателите на BNT162b2 30mcg. Безопасността и поносимостта към нашата на доброволците се наблюдава непрекъснато от квалифициран персонал на Pfizer и от независима комисия за външен мониторинг на данни, която има достъп до всички данни“, подчерта тя.

Превод и редакция: DarikNews