Нобелови лауреати за мир в кампания за освобождаването на китаеца Лю Сяобо
Нобелови лауреати за мир в кампания за освобождаването на китаеца Лю Сяобо / снимка: БГНЕС, архив

Петима носители на Нобеловата награда за мир започнаха кампания за освобождаването на хвърления в затвора китайски дисидент Лю Сяобо, който също е лауреат на наградата, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Ден преди връчването на тазгодишната Нобелова награда за мир в Осло Международният комитет за подкрепа на Лю Сяобо отбеляза, че Лю е единственият носител на Нобелова награда за мир, който е в затвора и обвини международната общност, че е забравила за премеждията му.

Лю Сяобо е съавтор на манифест от 2008 година, в който се призовава да се сложи край на еднопартийното управление в Китай, посочва БТА. Той е задържан същата година и осъден на 11 години затвор за подривна дейност.

В негово отсъствие Нобеловата награда за мир му бе връчена символично на 10 декември 2010 година в Осло, където на мястото на дисидента бе поставен празен стол.

В кампанията за освобождаване на Лю Сяобо участват Нобеловите лауреати за мир Ширин Ебади, Джоди Уилиямс, Марейд Магуайър, Бети Уилиямс и Дезмънд Туту, както и бившият чешки президент Вацлав Хавел и активисти от "Репортери без граници" и други правозащитни организации.