Нобелови лауреати призовават за справедлив процес срещу медиците ни
Нобелови лауреати призовават за справедлив процес срещу медиците ни / netinfo

Общо 114 Нобелови лауреати са изпратили писмо до либийския лидер полковник Муамар Кадафи, за да изразят загрижеността си във връзка с процеса срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, които бяха осъдени на смърт в Либия по обвинения в умишлено заразяване с вируса на СПИН на над 400 либийски деца, съобщава на сайта си Деклан Бътлър от списание “Нейчър”.

В писмото, което ще бъде публикувано в Интернет страницата на “Нейчър” тази седмица, Нобеловите лауреати настояват за справедлив процес срещу медиците, както и отговорните органи да позволят да бъдат представени доказателства на световно признати експерти по СПИН.

“Убедителните научни доказателства са необходими, за да се установи причината за инфекцията”, отбелязват лауреатите.

Следващото съдебно заседание по делото, което се очаква да е и последно, е насрочено за 4 ноември, като очакванията са присъдата да бъде произнесена скоро след това. Ако шестимата медици бъдат осъдени, решението може да бъде обжалвано пред либийския Върховен съд.

Деклан Бътлър е парижки кореспондент на списание "Нейчър", който започна инициатива за освобождаване на медиците на официалния си блог.