Нобелови лауреати апелират за справедлив процес в Либия
Нобелови лауреати апелират за справедлив процес в Либия / netinfo

В писмо до либийския лидер Муамар Кадафи, публикувано на интернет страницата на британското списание "Нейчър", 114 лауреати на Нобелова награда изразяват тревога във връзка с процеса срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване с вируса на СПИН на над 400 либийски деца.

Нобеловите лауреати настояват за справедлив процес срещу медицинските сестри и призовават либийските власти да разрешат да бъдат представени доказателства от международно признати експерти по СПИН. "Необходими са силни научни доказателства, за да се установи причината за инфекцията", посочват те.

Следващото и вероятно последно съдебно заседание по делото е насрочено за 4 ноември, а присъдата се очаква скоро след това. Съдебна грешка би било да не се вземат под внимание научните доказателства, се казва в писмото на нобелистите. Подписалите го учени настояват Либия да предприеме нужните действия, за да се позволи тези доказателства да бъдат използвани при делото.

В подкрепа на правдата и гарантирането на справедлив процес, твърдим, че е необходимо на адвокатите на защитата да се даде право да призоват и разпитат свои свидетели при същите условия, при които това бе направено с призованите да свидетелстват срещу медиците, се казва в писмото. Учените настояват властите да поканят международно признати експерти в областта на СПИН, които да се произнесат както по доказателствата, така и за причината за инфекцията.

Днес Либия полага усилия да се присъедини към общността на миролюбивите страни, като се отказва от оръжията за масово унищожение и подкрепя международните норми в областта на законността. Този процес е още една възможност Либия да покаже, че зачита признати ценности и правила. До момента обаче, в случая с обвинените медици либийската страна не следва нормите на международното право, подчертават нобелистите.