/ iStock/Getty Images
Индийският премиер Нарендра Моди заяви в излъчена на живо реч по телевизията, че смъртността от коронавируса в страната му е под контрол, но въпреки това добави, че Индия се намира в "критичен момент", предаде Асошиейтед прес.

"Вярно е, че ако погледнем смъртността от короната, то в сравнение с много страни по света Индия изглежда е добре", каза Моди. Той отдаде това на решението си да затвори страната от края на март до началото на юни без някои жизненоважни за функционирането й сектори.

Но откакто всеобщата карантина беше отменена, броят на новите случаи скочи рязко и Индия се нареди на четвърто място сред най-тежко засегнатите от коронавируса страни в света. Макар някои ограничения все още да са в сила, много икономически сектори подновиха дейността си и животът предпазливо се се връща в нормалния си ритъм.

Забраниха хитовата социална мрежа ТикТок в Индия


Моди обаче обвини хората, че не носят маски и не спазват предписанията за социална дистанция. "Хората стават нехайни". "Трябва да изобличаваме нарушителите", каза той.

Индийският лидер призова властите по места да бъдат по-строги при прилагането на правилата за социална дистанция.

Това беше шестата реч на Моди от началото на пандемията. Индия е отчела общо около 570 000 инфекции и над 16 000 смъртни случая.
БТА