Ню Йорк
Ню Йорк / iStock/Getty Images
Ню Йорк ще постави контролно-пропускателни пунктове на ключови пунктове за влизане в града, за да гарантира, че пътниците спазват карантинните изисквания на щата, съобщи в сряда кметът Бил де Блазио.

Посетителите от 35 американски щата, включително Флорида и Тексас, в момента са длъжни да бъдат две седмици под карантина след влизането си в Ню Йорк в опит да ограничат разпространението на коронавирус.

Тропическата буря „Исая” уби най-малко четирима в САЩ

Де Блазио заяви, че правоохранителните органи ще действат на „контролно-пропускателни пунктове за регистрация на пътници“ на големите мостови и тунелни прелези в Голямата ябълка от четвъртък.
 


Пътуващите от щатите, включени в списъка с карантина, ще трябва да попълнят здравна форма, която ще помогне на властите да проследят контакт в случа
й на инфекция.

Пристигащите на летищата в Ню Йорк вече трябва даса попълнили формуляра. Всеки, който откаже, подлежи на глоба в размер на 2000 долара.

"Ню Йорк се бори срещу COVID-19, а нюйоркчаните показаха огромна дисциплина", каза Де Блазио.

"Няма да позволим усилената ни работа да отиде на вятъра и ще продължим да правим всичко възможно, за да запазим нюйоркчани здрави и сигурни", добави той.
COVID-19 е убил повече от 32 000 души в щата Ню Йорк, според университета „Джонс Хопкинс“.

Градът беше епицентър на епидемията на Америка през март и април, но разпространението на вируса до голяма степен беше поставено под контрол, дори когато случаите нараснаха другаде в страната. Лицата, които нарушават карантината в Ню Йорк, могат да бъдат глобени с 10 000 долара.
БГНЕС