Нито един от върнатите от Франция роми не е бил регистриран в полицията
Нито един от върнатите от Франция роми не е бил регистриран в полицията / снимка: Reuters

Нито един от репатрираните от Франция роми не е бил регистриран във френската или румънската полиция, заяви днес румънският министър на вътрешните работи Василе Блага, цитиран от агенция Франс прес.

Извършихме щателни проверки, които показаха, че нито едно от лицата, които бяха върнати в Румъния миналата седмица, не фигурират в регистрите на румънската и френската полиция като закононарушители, каза Блага пред австрийската агенция АПА в кулоарите на международен форум близо до Залцбург.

В момента, в който се установи, че някой румънски гражданин пребивава незаконосъобразно във Франция, той трябва да бъде експулсиран, призна Блага. Той обаче подчерта, че Румъния "ще се защитава", в случай че бъдат установени злоупотреби.

Министърът не определи като "експулсиране" извършваните от Франция акции за репатриране на роми, а използва въведения от френските власти израз "доброволни завръщания", пише БТА.

"Франция плаща за тези доброволни завръщания. Дали това е добра политика? Това е въпрос, по който не искам да изказвам мнение", посочи той.

Този месец неколкостотин роми бяха върнати от Франция в Румъния и България, след като френските власти затегнаха мерките срещу тях в съответствие с новата линия на политика за гарантиране на вътрешната сигурност, припомня агенцията.