Николай Василев се е срещнал с министъра на кадрите на Китай
Николай Василев се е срещнал с министъра на кадрите на Китай / netinfo

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, който е на посещение в Китай, се е срещнал с министъра на кадрите на Китайската народна република Чжан Байлин. Това съобщиха от дирекция Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Министрите са обсъдили възможностите за сътрудничество между двете страни в областта на развитието на човешките ресурси и повишаването на квалификацията на служителите в администрацията.

Министър Василев е благодарил за помощта на китайското правителство при осъществяването на обучения по китайски език на служители от централната администрация след посещението на заместник-министрите Мария Дивизиева и Бужка Лукич, и на областните управители на Добрич, Варна, Монтана и София в Националната школа по публична администрация на Китай.

По време на посещението вицепрезидентът на школата Чжан Ийканг е запознал българската делегация с обученията, които се предлагат. Заместник-министър Дивизиева е поканила представителите на Школата по публична администрация на Китай да бъдат лектори на някои от обученията, които МДААР организира за областните и заместник-областните управители.

Първото обучение - с фокус върху институциите и политиките на ЕС, е било през март. Предвижда се следващия подобен форум да се състои в близките месеци и тези курсове да се утвърдят като редовна практика, допълват от МДААР.

Чжан Байлин е приветствал предложението на заместник-министър Бужка Лукич двете страни да обменят служители за обучение, като тези курсове бъдат съчетани и с посещения и със стажове в институциите на приемащата страна.