Николай Младенов е назначен за специален координатор на ООН по Близкоизточния мирен процес
Николай Младенов е назначен за специален координатор на ООН по Близкоизточния мирен процес / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българският дипломат Николай Младенов днес беше назначен за специален координатор на ООН по Близкоизточния мирен процес и посланик на световната организация в "квартета" международни посредници (Русия, САЩ, ООН и ЕС) за уреждане на конфликта в Близкия изток. Това заяви заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак, цитиран от ТАСС.

"Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун днес обяви за назначаването на представителя на България Николай Младенов за свой специален координатор по Близкоизточния мирен процес и представител при Организацията за освобождение на Палестина и Палестинската национална администрация. Младенов ще бъде също посланик на генералния секретар в "квартета", посочи Фархан Хак.

Младенов се назначава на мястото на холандеца Робърт Сери, който заемаше поста от 2007 година. По думите на Хак, генералният секретар изразява благодарност на представителя на Холандия "за предана служба и отлично ръководство на дейността като специален координатор по Близкоизточния мирен процес".

От август 2013 г. бившият външен министър на България беше специален представител на генералния секретар на ООН в Ирак и оглавяваше мисията на световната организация в тази страна, припомня агенцията. Николай Младенов оставя Ирак в сложен период - част от страната е под контрола на групировката "Ислямска държава", а международните усилия за борба с нея засега са недостатъчно ефективни, отбелязва ТАСС. На новия пост бившият български министър го очакват не по-малко сложности - мирното уреждане на палестинско-израелския конфликт фактически е замряло след провалилите се опити на САЩ да възобновят преките преговори и поредния конфликт в ивицата Газа през лятото на миналата година.

Източник: БТА