Никола Саркози: Русия е сред великите държави
Никола Саркози: Русия е сред великите държави / Снимки: БГНЕС

След неформалната си среща президентите на Русия и на Франция Владимир Путин и Никола Саркози започнаха официални преговори в Кремъл, предаде ИТАР-ТАСС.

Френският държавен глава пристигна на двудневно официално посещение в Руската федерация. Очаква се двамата лидери да разговарят за най-актуалните световни проблеми и за развитието на двустранните връзки, посочва агенцията.

"Мястото на Русия е сред великите държави. Европа признава това място и желае да живее една до друга с велика Русия", заяви френският президент на среща с руски студенти и преподаватели от Московския държавен технически университет "Николай Бауман".

По думите на Саркози, онова, което прави днес Русия, "буди възхищение". "Ако Русия не сполучи в нещо, Русия също като Франция трябва да направи всичко, за да се поправят грешките", каза той. "Когато Русия и Европа се противопоставят една на друга, те взаимно се отслабват. Европа има нужда от Русия, а Русия - от Европа. Русия има своя специфика, Европа трябва да я разбере, двете страни трябва да се разбират взаимно и да си помагат", заяви Никола Саркози.

"Необходими са единни принципи и ценности, ако нациите желаят да живеят спокойно и в мир. Казвам на Владимир Владимирович Путин, че Русия с право иска да възстанови своя международен статут, но трябва освен това да признава, че същия статут имат и други страни", подчерта президентът на Франция.

Саркози изтъкна, че една страна не може да управлява многополюсния свят и "никой не може самостоятелно да решава съдбините на други страни". "Аз съм приятел на САЩ", каза той и добави след кратка пауза: "Приятел обаче не означава васал".

"Имам известни разногласия в семейството от гледна точка на отношението към Америка", призна френският лидер, цитиран от агенцията.

"Светът изисква повече сътрудничество и френската младеж, Франция като цяло иска да работи заедно с Русия в решаването на световните проблеми и изграждането на новия световен ред. Бъдещето на Русия и на Франция е в ръцете на младежта. Да работим заедно не е въпрос на избор, а задължение за съвременния свят", заяви Саркози.

"Франция има намерение да стигне до равнището на стратегическо партньорство с Русия в енергетиката и самолетостроенето", каза гостът пред студентите от руския политехнически университет. "Надявам се, че вече не сме конкуренти, а партньори", добави той. Френският президент се обяви за укрепване на двустранното сътрудничество в ядрената енергетика и подчерта възможностите за сътрудничество в космоса, инженерните науки, в културната и хуманитарната сфера.

От свое име и от името на страната си Никола Саркози изрази гордост от френското участие в създаването на самолета "Сухой Суперджет-100" и от това, че руски ракети стартират от космодрума Куру в отвъдморския департамент Френска Гвиана, допълва ИТАР-ТАСС.