Никола Саркози отпътува за Тбилиси
Никола Саркози отпътува за Тбилиси / netinfo
Делегацията на Европейския съюз, водена от президента на Франция и председател на ЕС Никола Саркози, пристигна в Тбилиси, за да обсъди с грузинското ръководство календара за изтеглянето на руските сили от Грузия, договорен по-рано днес с Москва, съобщи Франс прес.

Саркози и руският президент Дмитрий Медведев се споразумяха в районите около Абхазия и Южна Осетия да бъдат разположени 200 европейски наблюдатели до 1 октомври. Руските войски да се изтеглят от позициите си в покрайнините на черноморското пристанище Поти и от района около град Сенаки до седем дни, при условие, че Грузия даде писмено обещание да не използва сила срещу сепаратистката република Абхазия.

Пълното изтегляне на руския контингент от районите около Абхазия и Южна Осетия да стане след разполагането на европейските наблюдатели. Грузинските сили трябва да се върнат до 1 октомври на позициите си отпреди конфликта, предвижда също договореното по-рано днес между Саркози и Медведев.

Международна конференция за сигурността и стабилността на Южен Кавказ, както и за проблема със завръщането на бежанците ще се състои на 15 октомври в Женева.