Нигерия
Нигерия / Gulliver/Getty Images, архив
Общо четиринадесет души, членове на екипажа на риболовен кораб, бяха освободени от нигерийската армия, след като бяха отвлечени от пирати миналия месец край бреговете на Габон, предаде Франс прес.

Четирима от освободените са нигерийски граждани, шестима са китайци, трима са индонезийци, а единият е гражданин на Габон. Те са били отвлечени на 7 февруари и отведени в Нигерия, уточни снощи подполковник Мохамед Яхая от нигерийската армия. Преди те да бъдат спасени е бил платен откуп от 300 000 долара, добави той.

След плащането на откупа, докато заложниците излизали от храсталаците, където ги държали, са били получени "данни за вероятно ново отвличане". Армията и проправителствени сили са се намесили, за да спасят освободените.

Нападенията с цел отвличане на екипажите на кораби с цел откуп зачестиха в последните години в района от Сенегал до Ангола, като се извършват най-често от нигерийски пирати. 14-те освободени са работели на китайския кораб Лянпъню 809, плаващ под знамето на Габон. След това, според компанията за сигурност на мореплаването Dryad Global, пиратите са използвали кораба за нападения срещу танкери в района
БТА