/ iStock/Getty Images
Нигерия и Мароко планират да изградят най-дългия подводен газопровод в света (Nigeria Morocco Gas Pipeline, NMGP) с дължина 5660 км. Новината съобщи Толу Огунлеси, медиен съветник на нигерийския президент Мухамаду Бухари.

"Нигерия и Мароко обединяват усилия, за да изградят най-дългия подводен газопровод в света и втория по дължина. Той ще транспортира газ от Нигерия до Мароко и Европа през 11 западноафрикански държави", цитира съветника информационна агенция Maghreb Arab Press (MAP).
Той също така припомни, че Нигерийската национална петролна корпорация (NNPC) и Националната служба за въглеводороди и мини (ONHYM) на Мароко са подписали споразумение за партньорство през юни 2018 г.

В понеделник нигерийският държавен министър на петрола Тимипре Силва обясни, че проектът NMGP ще бъде разширение на Западноафриканския газопровод, по който вече се пренася газ от Нигерия до Гана (през Гвинейския залив в Атлантическия океан). "Искаме да продължим този тръбопровод по крайбрежието до Мароко. Понастоящем сме на етап проучване и, разбира се, на етап осигуряване на финансиране за този проект и много страни проявяват интерес", каза той.

Според Силва ОПЕК и Русия са сред страните, които желаят да инвестират в проекта за газопровод Мароко-Нигерия. "Руснаците са много склонни да инвестират в този проект, а има и много други страни, които също желаят да инвестират в него. Защото това е газопровод, който ще транспортира нашия газ през много страни в Африка до границите на африканския континент, откъдето ще имаме достъп до европейския пазар. ОПЕК също е проявила интерес", добави той.
Силва обаче отбеляза, че все още не е постигнато споразумение по финансовите въпроси. "Много хора проявяват интерес. Има голям международен, инвеститорски интерес към проекта, но все още не сме определили инвеститорите, с които искаме да работим", цитира MAP нигерийския държавен министър.

Миналата седмица бе съобщено, че мароканските власти и Фондът на ОПЕК за международно развитие са подписали документ, свързан с финансирането на 14,3 милиона долара за втората фаза на проучванията като част от предварителния проект на газопровода Нигерия-Мароко.

Проучванията, които се финансират и от Ислямската банка за развитие, включват подготовка на документацията за изпълнението на проекта за газопровода Нигерия-Мароко и завършване на съответния технически, финансов и правен анализ, съобщиха от Министерството на икономиката, финансите и административната реформа на кралството.

Проектът за стратегически газопровод е иницииран през 2016 г. от краля на Мароко Мохамед VI и президента на Нигерия Мухамаду Бухари. Според страните проектът ще "повиши конкурентоспособността на региона, ще стимулира социално-икономическото му развитие, по-специално чрез ускоряване на електрификацията и развитие на енергийната независимост на региона, както и ще подобри условията на живот на местното население".
 
БГНЕС