/ iStock
Европейската комисия изрази готовност да организира нова мисия за проверка на фактите в България, свързана с Шенген, по искане на Нидерландия.

Рюте обяви при какви условия ще подкрепи присъединяването на България към Шенген

Потвърждаваме, че Нидерландия поиска допълнителна проверка в България преди да вземе решението си, посочи говорителят на ЕК Анита Хипер. Комисията ще продължи да улеснява диалога между двете държави и да прави необходимото, за да може да бъде взето решение възможно най-бързо, допълни тя.

ЕК е на мнение, че България и Румъния отговорят на изискванията за пълно присъединяване към Шенген. Комисията изцяло подкрепя приемането на България и Румъния в Шенген, добави Хипер.

Австрия и Нидерландия с отказа си да ни допуснат в Шенген, нарушават задълженията си по договора на ЕС

Трябва да видим каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември. Трябва да бъде точна и честна оценка, без захаросване, без премълчаване. Знам, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен работи в границите на стриктното и справедливото. Ако са изпълнени условията - да, ако не са - не, коментира преди месец нидерландският премиер Марк Рюте.

Искаме единствено ЕК да каже дали България изпълнява всички изисквания. Искаме да бъде казано честно. Досега ЕК е много открита за предимствата и недостатъците. Не трябва да се спестяват неща при оценката на комисията. Ако ЕК прецени, че България е готова - да. Първо трябва да чуем комисията, настоя Рюте.
Николай Желязков/БТА