/ iStock/Getty Images
Нидерландия отлага по-нататъшното разхлабване на ограничителните мерки поне до 18 май, след като нивото на разпространение на коронавируса остава високо, а болниците се борят с голям брой заразени, заяви днес правителството, цитирано от Ройтерс.

"Преминаваме върха на третата вълна. Но понижението (на нивото на заразяванията) още не е достатъчно силно", каза здравният министър Хуго де Йонге
.
Нидерландия леко разхлаби ограничителните мерки миналата седмица, като отмени нощния полицейски час и разреши на ресторантите и баровете, които бяха затворени от средата на октомври, да обслужват малки групи на открито между обед и 18 ч.

Португалия удължава до 16 май ограниченията да пристигащите със самолет от някои страни


През последните седмици беше позволено присъствието на ограничен брой зрители на концерти, театрални представления и футболни мачове.

Миналия месец правителството заяви, че като следваща стъпка се предвижда от 11 май отново да бъдат отворени спортните зали, зоопарковете и развлекателните паркове, но сега това се отлага с поне една седмица.

През последните седмици броят на пациентите с COVID-19 в интензивните отделения се увеличи до най-високото ниво от година, а разпространението на коронавируса се повиши до равнища, наблюдавани за последно в началото на 2021 г.

По данни от вчера 2706 пациенти с COVID-19 са били в болница, от които 807 в интензивни отделения. От началото на пандемията Нидерландия е регистрирала около 1,5 милион заразявания и над 20 000 смъртни случая.
БТА