Ница също забрани буркините
Ница също забрани буркините / Guliver/Getty Images

Френският град Ница, в който в средата на юли беше извършен кървав атентат, обяви днес, че подобно на други градове, въвежда забрана на буркините по плажовете си, предаде Франс прес.

След Кан, който забрани буркините още на 28 юли, много общини, както в Югоизточна, така и в Северна Франция обявиха, че забраняват къпането с буркини (бански костюм, покриващ цялото тяло, използван от мюсюлманките).

Австрийски политици призоваха за забрана на забулването на цялото тяло

Кметството в Ница одобри мярката само три дни, след като първият заместник-кмет на града изпрати писмо до правителството с искане да се приеме закон по въпроса.

"Покриването изцяло на лицето или носенето на облекло, скриващо цялото тяло, на плажа, не отговаря на нашия идеал за обществени отношения", отбеляза в писмото си Кристиан Естрози.

Макар да отхвърли прибягването до специален закон, френският премиер Манюел Валс каза в сряда, че появата на буркини напоследък е "отражение на политически проект, на контраобщество, което се основава върху поставянето на жената в подчинено положение".

Втори град на Лазурния бряг забрани буркините на плажа

Обратната позиция отстояват организациите "Лига за правата на човека" и "Сдружение срещу ислямофобията във Франция", които смятат забраната на буркините за дискриминационен акт и възнамеряват да я оспорват.

Днес те защитиха каузата си пред административния съд в Ница, чието решение ще бъде огласено в понеделник.

През 2010 г. Франция, в която живее най-голямата мюсюлманска общност в Европа, забрани носенето на покривало за главата и цялото тяло на обществени места, но носенето на религиозни символи или облекло не е забранено, припомня АФП.

Източник: БТА