/ / iStock/Getty Images
Няма случаи на маймунска треска досега в Турция, съобщи министърът на здравеопазването Фахретин Коджа, цитиран от Анадолската агенция.

Коментирайки информации в медиите, че четирима души може да са заразени с вируса, Фахретин Коджа написа в Туитър снощи, че са направени необходимите тестове и резултатите са отрицателни.

"В Турция няма пациенти с диагноза маймунска шарка досега. Мисли от рода "какво ако“ не трябва да предизвикват безпокойство", посочи той.

В събота турски медии съобщиха, че предполагаеми носителите са били засечени в аптека в Султангази, един от най-гъсто населените квартали на европейския бряг на Истанбул.

Подозрения за случай на маймунска шарка в Солун

В аптеката трима души, за които се посочва, че са чужденци, поискали да закупят крем за ръце. Показали ръцете си, които били обсипани с рани, подобни на предизвикваните от вируса на маймунската шарка. Аптекарят им дал искания крем. След това позвънил по телефона на здравната служба, където изложил съмненията си, че вероятно става дума за заразени с вируса на маймунската шарка.

Веднага пристигнал полицейски патрул, който засякъл чужденците на булеварда, където се намирала аптеката. След това тримата чужденци били откарани с линейка в болнично заведение и били изолирани.

Известно е, че болестта е ендемична за някои райони от Африка, но разпространението й в страни в Европа и в Северна Америка породи опасения, че вирусът може да се разпространи по целия свят.

Повече от 550 потвърдени случая на маймунска шарка са регистрирани в 30 страни, където вирусът не е ендемичен, съобщи Световната здравна организация в сряда.

Маймунската шарка на Балканите: Предположения за първи случаи в региона

По-рано в изявление на турското здравно министерство бе обяснено, че заболяване обикновено се ограничава със симптоми, които продължават между 14 и 21 дни.
БТА