Ширин Абу Акле
Ширин Абу Акле / БГНЕС
Независими разследващи, които проведоха подробен съдебномедицински анализ, не успяха да достигнат до категорично заключение за произхода на куршума, с който бе убита палестинската журналистка Ширин Абу Акле, заяви Държавният департамент на САЩ, предаде Ройтерс.

Освен това американски служители в сферата на сигурността обобщиха проведените от Израел и палестинските власти разследвания и заключиха, че смъртта на журналистиката вероятно е причинена от стрелба от позиции на израелските въоръжени сили, но според тях няма причина да се предполага, че става дума за умишлено убийство.

Разследване: Израелски войник умишлено е застрелял палестинската журналистка от „Ал Джазира“

Абу Акле, която беше опитна журналистка, добре позната из целия арабски свят, бе застреляна на 11 май, докато отразяваше израелска военна операция на Западния бряг, припомня Асошиейтед прес. Палестински свидетели, включително членове на нейния екип, казаха, че тя е била убита от израелски войници, като в непосредствена близост не е имало палестински бойци.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че САЩ не са открили "каквато и да било причина да се предполага, че става въпрос за умишлени действия, а не за трагични обстоятелства, развили се по време на военна операция на израелските въоръжени сили, провеждана срещу фракции на палестинската групировка "Ислямски джихад".

Палестински представител обвини САЩ, че защитават Израел.

"Истината е ясна, но американското правителство продължава да бави нейното обявяване", заяви пред Ройтерс Уасел Абу Юсеф от изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина. "Ние казваме, че Израел уби Ширин Абу Акле и трябва да понесе отговорност за извършеното престъпление", каза още той.
БТА