/ IStock
Няма да има облекчения за ваксинираните срещу коронавирус в Белгия, обяви премиерът Александер де Кро, цитиран от местни медии. И уточни, че имунизираните няма да получат привилегии при посещението на обществени места.

По думите му, стремежът на властите е да не се допуска дискриминация на хората, които не са имали възможност да се ваксинират. Премиерът обясни, че Белгия няма да последва примера на Дания, където имунизираните получават по-лесен достъп до ресторанти и културни събития.

Германия се готви да отмени някои ограничения за изцяло ваксинираните

Досега в Белгия са имунизирани 34 на сто от пълнолетните граждани, като едва десетина процента са получили по две дози ваксина. В края на седмицата влизат в сила облекчения на противоепидемичните мерки за първи път от половин година насам. Предвижда се да отпадне вечерният час между 22.00 и 6.00 часа, и да бъде заменен с ограничение за събирането на повече от трима души от различни домакинства нощем.

Носенето на маски на открито остава задължително. Облекчените мерки ще бъдат в сила до края на юни.

Ограниченията в страната станаха повод за растящо обществено недоволство, което ескалира по време на две неразрешени масови събития в последния месец. Импровизираните "купони на открито" завършиха с десетки ранени и задържани, а любителски кадри показаха нарастващо неподчинение от страна на гражданите и случаи на злоупотреба с власт от полицията. В Белгия строгите ограничения са в сила от март миналата година, с кратко прекъсване през летните месеци.
БТА