Нетаняху призова Европа за твърдост към Иран и  Хизбула
Нетаняху призова Европа за твърдост към Иран и Хизбула / Gulliver/Getty Images

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна в Ерусалим с дипломат номер едно на Европейския съюз Катрин Аштън и призова европейците да проявят същата твърдост като Израел и САЩ към иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

"Важно е Европа да се присъедини към Съединените щати, Израел и отговорните представители на международната общност и да изиска спиране на иранската ядрена програма", заяви Нетаняху, цитиран от израелското военно радио.

За Хизбула - съюзник на Иран, премиерът изрази надежда, че Европейският съюз ще впише ливанското шиитско движение в списъка на терористичните организации. "Много трудно е да се разбере защо в Европа не може да се постигне съгласие. Ако Хизбула не е терористична организация, какво е терористична организация", заявява Нетаняху в декларация, цитирана от кабинета му.

Във връзка с опитите на държавния секретар на САЩ Джон Кери да даде тласък на преговорите между Израел и палестинците, израелският премиер каза, че е готов да води "преки преговори още днес, и вчера, и утре". "Надявам се Европа да подкрепи усилията на г-н Кери", добави той, цитиран от БТА.

Катрин Аштън отговори, че подкрепя изцяло усилията на Кери, както и идеята за преки преговори. Тя не реагира на изявленията на Нетаняху за Иран и Хизбула. Шефката на европейската дипломация се срещна с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала, на Западния бряг на река Йордан, а днес ще посети Газа, добавя АФП.