Нетаняху контрира Кери: Речта му била настроена срещу Израел
Нетаняху контрира Кери: Речта му била настроена срещу Израел / БГНЕС

Днешната реч на държавния секретар на САЩ Джон Кери за Близкия Изток беше настроена срещу Израел, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Също като резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която държавният секретар Кери подкрепи, речта му тази вечер беше настроена против Израел", се казва изявление на английски, публикувано от канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху.

Израелският лидер подчертава, че речта на Кери е била фокусирана върху заселническата дейност, на която САЩ се противопоставят. В същото време Кери едва е споменал "корена на конфликта - противопоставянето на палестинците на съществуването на еврейска държава в каквито и да било граници", подчерта Нетаняху.

В речта си Кери предупреди, че продължаващите строежи на Западния бряг и в Източен Ерусалим подкопават надеждите за създаване на палестинска държава редом с Израел, припомня АП.

Кери: Създаването на две държави - единственият път за мир между Израел и Палестина

След това кратко изявление на Нетаняху на английски, премиерът коментира речта на Кери по израелската телевизия. Той определи речта на държавния секретар като голямо разочарование.

Нетаняху упрекна Кери, че в момент, в който целият Близък Изток е обхванат от пламъци, той произнася силно критична реч срещу Израел.

В продължение на един пълен час, държавният секретар атакува единствената демокрация в Близкия Изток, каза Нетаняху, цитиран от АП. Той отново обвини Кери, че се е фокусирал в речта си само върху израелските селища, а е обърнал малко внимание на насилието и подклаждането към насилие от страна на палестинците.

Нетаняху заяви, че Израел очаква да започне работа с новоизбрания президент Доналд Тръмп и с американския Конгрес, за да смекчи вредите, нанесени от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и накрая да я анулира, предаде ДПА.

Източник: БТА