Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / Gulliver/Getty Images
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призова за сформиране на широко правителство на националното единство. Изявлението беше направено в рамките на седмичното заседание на правителството в Йерусалим, съобщава ИТАР ТАСС.

„Трябва да приемаме тежки решения, а това изисква силно правителство. Ето защо е необходимо да бъде създадено широко правителство на националното единство. Надявам се, че ще можем да го постигнем в следващите дни”, заяви Нетаняху.

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Премиерът подчерта, че създаването на такова правителство „не е политически въпрос, а национален интерес и първостепенен въпрос за безопасността на държавата”. Близкият Изток отново преживява сътресения – бунтуват се Ливан, Ирак и Сирия, а Иран разширява там присъствието си.

„Знаем, че силата, която досега ни е помагала, трябва да бъде укрепена пред лицето на всички тези събития”, подчерта Нетаняху.

На 21 октомври Нетаняху върна на президента на страната Реувен Ривлин мандата за съставяне на правителство, тъй като успя да спечели подкрепата на едва 55 от 120-те депутати в Кнесета. Държавният глава връчи мандата на основния опонент – лидера на центристкия блок „Синьо и бяло” Бени Ганц. Той разполага с 28 дни за съставяне на кабинет.

При почти окончателни резултати: Израел е в политическа безизходица

Държавното радио „Кан” съобщи, че за тази вечер е предвидена първата среща между Ганц и Нетаняху, откакто центристкият лидер получи мандата за съставяне на правителство. Срещата няма да бъде открита за медии.

Припомня се, че проведените няколко кръга преговори между партиите на двамата основни опоненти по-рано през октомври завършиха без резултат.
БГНЕС