Война между Украйна и Русия нестихна и през тази година. Руските ракети продължиха да валят над украински градове.

Още през януари руските сили превзеха украинския солен минен град Соледар след месеци брутални битки.

Преди първата годишнина от войната през февруари президентът на САЩ Джо Байдън се появи изненадващо на посещение в Киев. Той каза, че руският президент Владимир Путин е сгрешил относно ангажимента на Запада към Украйна. 

Украйна и Русия се обвиняваха за разрушаването на голям язовир край Херсон.

Факт е обаче, че до юни Украйна успя да си върне някои територии, но не успя да постигне голям пробив.

"Западните доставки на оръжия бяха твърде малко и дойдоха твърде късно", казва анализаторът Иън Бонд и допълва, че руснаците са имали много време да изградят своите минни полета и фиксирани укрепления, така че те всъщност са в много по-силна позиция, отколкото бяха. 

Бунтът на "Вагнер" 

Наемници от руската частна армия "Вагнер" вдигнаха бунт през юни. Путин бързо сложи край на бунта. Малко след това, шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа.

Зеленски постигна дипломатически пробив,

тъй като през декември Европейският съюз се съгласи да започне официални преговори за присъединяването на Украйна към ЕС. Преговорният процес няма да е лесен.

"Украйна винаги ще бъде част от нашия общ европейски дом. Бъдещето на Украйна остава на косъм, казва анализаторът Олга Токарюк.

Ако Украйна бъде победена,

ако Украйна се провали във военен план, всички, знаете, преговори за членство в ЕС процесът е безполезен. Но това няма да е просто поражение на Украйна. Това ще бъде поражение на Европейският съюз и по-широкият Запад, които се ангажираха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Украинските сили са изправени пред дълга, люта зима на фронтовата линия. С пакети от жизненоважна военна помощ, задържани както в Съединените щати, така и в Европейския съюз, анализаторите казват, че най-голямото безпокойство на Украйна за следващата година е умората на Запада, тъй като Президентските избори в САЩ се задават в края на 2024 г. Хенри Риджуел, VOA News, Лондон.
Voice of America (VOA)