Непризнатата Донецка народна република въведе военно положение
Непризнатата Донецка народна република въведе военно положение / БГНЕС

Самопровъзгласилата се Донецка народна република въвежда военно положение, каза Денис Пушилин, оглавяващ Върховния съвет на "републиката".

ДНР се въвежда военно положение. Основна задача е да прочистим територията на републиката от украински военни подразделения", заяви Пушилин за ИТАР-ТАСС.

Той коментира намерението на Петро Порошенко, водещ в президентска надпревара в Украйна, да направи първото си официално посещение в Донбас. "Това не е много целесъобразно, защото народът на ДНР е против представените кандидати. Никой от тях не осъди престъпните разпореждания на киевската власт, заради които все още загиват мирни хора. Никой от тях не осъди събитията в Одеса. За какво да говорим?" - попита риторично лидерът на непризнатата република.

Диалогът между ДНР и властите в Киев "е възможен само с участието на посредници", каза той. "Готови сме да обсъдим размяна на заложници и изтегляне на украинските войски от територията на ДНР", добави Пушилин.

Летището в Донецк е затворено след намеса на въоръжени проруски сепаратисти, информира говорител на летищните власти, цитиран от Франс прес. Десетки въоръжени лица влязоха в сградата, други останаха навън. Те заявиха, че са "представители на Донецката република", каза говорителят на летището Дмитро Косинов. Според него не е имало сблъсъци. Летището е било опразнено и затворено, полетите - отменени.

Източник: БТА