Непознаването на Лисабонския договор е сред причините за ирландското „не”
Непознаването на Лисабонския договор е сред причините за ирландското „не” / снимка: БГНЕС

Непознаването на последствията от Лисабонския договор за Ирландия и опасенията, че той ще застраши националната им идентичност са основните причини за отрицателния вот на ирландците на референдума, става ясно от анкета на Европейския съюз, пише БТА.

От общо 53,4 процента от гласувалите с "не" на референдума, 22 процента са споделили, че не са знаели достатъчно добре какво представлява Договора от Лисабон, за да го подкрепят, 12

процента са заявили, че са искали да предпазят ирландската национална идентичност, а 6 процента са посочили, че с отрицателния си вот са искали да защитят ирландския неутралитет и данъчна система.

Сред другите съображения за отрицателния вот са недоверието в политиците, опасенията, че Ирландия няма да има свой представител в Европейската комисия, и че ЕС може да пренебрегва гласовете на по-малките страни членки.

Огромните 76 процента от гласувалите с "не" смятат, че отхвърлянето на Договора от Лисабон ще позволи неговото преразглеждане, както се случи след като френските и холандските гласоподаватели отхвърлиха проекта за европейска конституция през 2005 г. Според експертите подобно развитие е твърде нереалистично, тъй като това би означавало всичките 27 държави членки да признаят, че договорът е мъртъв, след като вече 19 от тях го ратифицираха.

Особено критични към Лисабонския договор са младите хора. Според проучването две трети от гласувалите младежи до 24-годишна възраст, са дали отрицателен вот.

Сериозен удар срещу правителството на премиера Брайън Кауън представлява фактът, че две трети от всички анкетирани и 57 процента от гласувалите с "да" смятат, че кампанията за отхвърляне на договора е била по-убедителна от правителствената кампания в подкрепа на проекта.