Непал затваря достъпа до Еверест за да мине олимпийският огън
Непал затваря достъпа до Еверест за да мине олимпийският огън / снимка: БГНЕС

По молба на китайските власти Непал ще забрани достъпа на експедиции до връх Еверест в периода 1-10 май. Тогава оттам ще премине олимпийският огън, предаде АФП.

Забраната има за цел да попречи на привърженици на независимостта на Тибет да организират през този период протестни демонстрации срещу Китай, който е домакин на Летните олимпийски игри и така да привлекат вниманието на международната общност.

Решението на Непал беше обявено след като в тибетската столица Лхаса избухна вълна на насилие и в момент, когато тибетските бежанци в Непал и Индия протестират срещу китайската репресия по повод 49-ата годишнина от бягството на Далай лама от Тибет.

Новината за забраната на достъпа до Еверест от непалската страна беше потвърдена от непалския министър на туризма Притхви Суба Гурунг. Той уточни, че на алпинистите, намиращи се в периода 1-10 май в Непал, няма да се разрешава да напускат базовите си лагери в подножието на Еверест.

Забраната за достъп до Еверест рискува да предизвика и икономическа криза в Непал. Експедициите на Еверест се организират обикновено през май и септември и са доста голям източник на доходи за непалската държава.