/ Дарик Пловдив
Израелските власти, които търсят останките на хора, избити от "Хамас" на 7 октомври, получиха неочаквана помощ от белоопашат орел, който наскоро кацна в Израел. На птицата вече се приписва заслугата за намирането на четири тела и останките на пето.

Военен служител, участващ в продължаващото издирване на телата, обясни пред пресслужбата на ТПС, че белоопашат орел, известен още като "морски орел", е привлякъл вниманието на служител от Израелската служба за природата и парковете.

"Те са водни обитатели и живеят около езера и водоеми. Рядко им се случва да кацат на твърда земя за продължителни периоди от време", казва служителят.

"Един ден ми се обади човек от Управлението за защита на природата и парковете", спомня си военният. "Някаква хищна птица, която е кацнала. Той ми обясни, че е много странно тази хищна птица да остава на земята за продължителни периоди от време".

Израел ще отвори директен коридор за евакуация от болницата „Ал Шифа“ към южните части на ивицата Газа

Управлението на природата и парковете проследява хищните птици, така че този конкретен орел вече е имал GPS, прикрепен към крака му.

"Той сподели приложението, което следи птицата, и в него се споменаваше, че тя прекарва до два часа, а понякога и повече, около района на гората Бе'ери на определено място", каза офицерът. "Бяхме заети с други неща, отначало не му обърнахме внимание, но го установихме отново. Така че изпратих човек там. И намерихме четири тела почти точно на мястото, където беше открит орелът. Причината, поради която той беше на земята, беше, че избираше мъртви тела".

Военният отбеляза, че телата се намирали във външния периметър на зоната за търсене: "Така че стигнахме там две седмици по-рано, отколкото бихме могли", каза офицерът.

Най-малко 130 жители на кибуц Бе‘ери бяха избити от "Хамас" на 7 октомври.

Офицерът каза, че орелът е отвел екипа и до останките на друга жертва близо до кибуц Кисуфим, която е в процес на идентифициране.

Според военния птицата не е получила никакво прозвище. Запитан колко дълго се очаква да остане орелът, той каза: "Докато има някакъв интерес на земята".

Около 1200 души бяха убити по време на нападението на "Хамас" срещу еврейски общности в близост до ивицата Газа през октомври, а за 239 души е потвърдено, че са държани като заложници в Газа. Властите са идентифицирали 870 от жертвите, докато други все още са в неизвестност. Археолози са привлечени да помогнат за намирането на останките на избитите израелци.

След като бъдат намерени, останките се изпращат в лагера Шура, военно съоръжение близо до Реховот, за да бъдат идентифицирани. По-трудните за идентифициране останки се изпращат в Института по съдебна медицина "Абу Кабир" в Тел Авив.

Белоопашатите орли се хранят с риба, дребни бозайници и трупове. Обикновено се забелязват в определени периоди от годината в природния резерват "Долината Хула" – известно място за наблюдение на птици в Северен Израел.
Александър Евстатиев/БТА