/ iStock
Десетки горски пожари избухнаха в Северна Испания на фона на необичайно високите за сезона температури, предаде Ройтерс. На места температурите достигнаха вчера 30 градуса. Горещото време увеличава опасността от пожари. Нараства и безпокойството от климатичните промени в Европа.

Регионалните служби за спешно реагиране съобщават за около 40 пожара в Страната на баските, Астурия и Кантабрия. Метеоролозите прогнозират, че това може да е най-топлият октомври, откакто се води статистика. Всеки ден от месеца, с изключение на 1 октомври, е бил по-топъл от обичайното. Баската метеорологична агенция издаде предупреждение за умерен до висок риск от горски пожари в региона.

Няколко жестоки горещи вълни с пикове над 40 градуса връхлетяха Южна Европа през лятото. Нетипичните температури са част от глобалната тенденция за повишаване на градусите, която учените и климатолозите приписват на човешката дейност.

Правителствените данни показват, че тази година е най-тежката, ако става дума за горските пожари в Испания - унищожени са 260 000 хектара. В Европа пожарите тази година са изпепелили 775 941 хектара.
БТА