/ iStock/Getty Images
Необичайно студено време скова Истанбул, градът се покри в бяло. През нощта наваля обилен сняг, какъвто не е валял от много години. Температурите паднаха под нулата.

Според синоптиците въздушните маси нахлуват в Истанбул откъм Черно море. Очаква се в Истанбул днес да вали повече сняг от вчера и снеговалежът да продължи и утре. Очакват се и бурни ветрове.

Необичайно студеното време усложни живота в мегаполиса. От авиокомпанията "Търкиш еърлайнс" съобщиха, че са отменили общо 52 полета, главно по вътрешните линии.

Университетите обявиха двудневна ваканция за студентите и преподавателите.

Учениците са в зимна ваканция, така че за тях няма проблеми. Това облекчава и до известна степен трафика, тъй като ученическите бусове са спрени от движение.

Обявен бе двудневен отпуск за служителите с увреждания в държавните и общинските учреждения.

Градският релсов транспорт - метрото, влаковата линия Мармарай (под Босфора), метробусите работят по редовното разписание, но има затруднения в движението на автобусите.

В европейските квартали на града като Бейликдюзю край трансевропейската магистрала трафикът е силно затруднен, съобщава се, че много работници не са могли да отидат на работа.

Особено тежка е обстановката в района на Болу, на около 200 км от Истанбул.

Валията на Болу Ахмет Юмит съобщи, че от 1950 година насам не е валял такъв обилен сняг като сегашния.

Поради обилния сенговалеж на прохода Дюздже-Болу на трансевропейската магистрала, която свръзва Истанбул с Анкара, се е образувало 17-километрово задръстване. Екипи на Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации /АФАД/ и на пътната полиция са мобилизирани за разчистване на магистралата.
БТА