Нелсън Мандела влезе в болница
Нелсън Мандела влезе в болница / снимка: Reuters, архив

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела е настанен в болница заради болки в коремната област. Това съобщи президентската служба. Президентът Джейкъб Зума съобщи, че 93-годишният Мандела е приет в болницата днес.

Крехкото здраве на първия южноафрикански президент след премахването на апартейда - когото с много симпатия наричат Мадиба - вече предизвика тревога в Южна Африка след хоспитализирането му миналата година заради остра респираторна инфекция. Мандела отдавна се оплаква от болки в корема и лекарите смятат, че се нуждае от специална медицинска помощ, се изтъква още в текста, допълва БГНЕС.

„Желаем му бързо възстановяване и го уверяваме в любовта и благопожеланията на всички южноафриканци и хора по света”, се изтъква в комюникето.

За последен път Мандела се яви сред публика на финала на световната купа по футбол, организиран в Южна Африка през юли 2010 г. Той обикновено живее в селото си в провинция Източен Кейп, но миналия месец се върна в йоханесбургското си жилище.

Нелсън Мандела - Нобелов лауреат за мир за 1993 г., бе избран през 1994 г. за президент на Южна Африка на избори, в които за пръв път участваха всички жители на страната. След един мандат той се оттегли през 1999 г.