Негропонте: Либия е наясно колко важен за САЩ е въпросът с българските сестри
Негропонте: Либия е наясно колко важен за САЩ е въпросът с българските сестри / netinfo

Либийските власти са наясно колко важен за САЩ е въпросът с българските медицински сестри, заявява първият заместник държавен секретар на САЩ Джон Негропонте на брифинг в Държавния департамент, чиято стенограма е публикувана от информационната агенция Скууп.

На брифинга на 23 април Негропонте, заедно с помощник държавния секретар по африканските въпроси Джендай Фрейзър, отговарят на въпроси на журналисти за неотдавнашната си обиколка си в Северна Африка, посветена на кризата в Дарфур, по време на която посетиха Судан, Либия, Чад и Мавритания.

Негропонте е запитан дали е останал с впечатлението, че либийското правителство, макар да става дума за юридически въпрос, търси решение, приемливо за Вашингтон, за българските медицински сестри, както и дали е забелязал признаци, че либийците имат намерение да изплатят последните 103 вноски по обезщетенията и най-сетне окончателно да уредят случая Локърби. Негропонте отговаря, че е поставил всички тези въпроси в разговорите си в Триполи. Не може да се каже дали ще бъде постигнат напредък в резултат на това, но либийците със сигурност не може да изпитват и капка съмнение в значението, което придаваме на този въпрос и мисля, че го осъзнаха, подчертава дипломатът.

На въпроса дали според него либийците разбират какво искат САЩ и Европейският съюз в случая с българските медици, и дали обвързват Локърби с него, Негропонте отговаря, че по негово мнение те не правят такава връзка. Те казаха, което вероятно е стандартният им отговор, че това е въпрос в рамките на тяхната съдебна система и че се стараят да намерят решение, но категорично не обвързват двата случая, казва той. Запитан дали са намекнали за някакъв срок за уреждане, той изтъква, че случаят с българките се точи вече осем-девет години и отдавна е крайно време да бъде решен, и че е направил най-доброто възможно - да подчертае възможно най-внушително пред либийците значението, което САЩ придават на въпроса.